Pályázat eredménye

A harmadik Álljon meg egy novellára! pályázat minden korábbi év számait meghaladta: az első évben 2500, a másodikban 3800, idén pedig közel 4500 novella érkezett be Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalatának irodalmi pályázatára. A zsűri döntésének véglegesítése után kihirdették a pályázat győzteseit és különdíjasait, a közönségszavazás pedig megkezdődik.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiválasztották azt a húsz művet, ami országszerte díszíti majd a busz- és villamosmegállókat Budapesten és a megyeszékhelyeken. Persze nem csak a tömegközlekedést használóknak juthat az olvasás élményéből, a shortlistes novellákat online is elolvashatják az érdeklődők, mi több, közönségdíjat is adhatnak az általuk legjobbnak ítélt műnek. „Egyre sikeresebbek vagyunk ebben a küldetésben, legalábbis ezt mutatják az évről évre megismételt kiírások számai” – mondta Samu Tímea, a JCDecaux Hungary out-of-home médiavállalat társ-vezérigazgatója.

Tavaly az emberi kapcsolatok nehézségei, a generációk közötti viszony és a digitalizáció térhódítása inspirálta a legtöbb írót, idén ez kiegészült némi tudatossággal is: a zsűri szerint a pályázók már nem csak az írásaikra, de az azt közvetítő médiumra, azaz a citylightra is egyre jobban ráhangolják műveiket. A citylight, mint médium sajátos helyzetéből fakadóan sokak fantáziáját megragadta, ami a beérkezett pályaműveknek mind a témaválasztásában, mind megformálásuk módjában tetten érhető. A novellákat bíráló testületet ebben az évben is a József Attila-díjas Grecsó Krisztián író elnökölte, aki az ünnepélyes díjátadón elmondta: „A JCDeaux novellapályázata olyan, mint egy országos szabadegyetem. Évről-évre tömörebb, kidolgozottabb, okosabb és néha persze karcosabb novellák jönnek. Nem tudom, mi lesz ebből, de sok ilyen helyzet kellene ebbe az országba. Ahol magukra adó, okos, kreatív emberek űzhetik, hajszolhatják a tehetségüket.”

Az idei nyertesek:

  1. helyezett: Magyar Csaba a Házikedvenc c. művével
  2. helyezett: Dizseri Barnabás Minden oké? c. írása
  3. helyezett: Pölczmann Péter tollából a Várandósságmenedzser férfiaknak


Magyar Csaba matematikatanárként dolgozik, akinek az írás egyfajta terápia, ami kizökkenti a mindennapokból– szomorú, egyben humoros szövegeit több irodalmi lap is közölte már. Dizseri Barnabás tanár, édesapa, férj és járókelő, aki idén már nem csak szemlélője lesz a megállóba helyezett novelláknak. Pölczman Péter idegenvezetőként dolgozik, aki lopott idejében verset, regényt, novellát ír.

Az eredményhirdetésen az első három helyezett pályaművét Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész olvasta fel. Az első helyezettnek 300, a második 200, a harmadik pedig 100 ezer forint jár a díj mellé. A tavalyihoz hasonlóan idén is kiosztottak egy különdíjat: az elismerésében Baki Dániel Megálló című írása részesült. A novellapályázat eredményes lebonyolításában az Uni-ball tollak magyarországi forgalmazója, a Líra Könyv és az Athenaeum Kiadó támogatta a JCDecaux-t.

Az idei 20 döntős szerző és a novellájuk címe

(Nem értékelési sorrendben)
Novellák betöltése folyamatban...