Döntős alkotások

2023 2022 2021 2019 2018 2017

Szalai Zsófia: Anonima

Anonimának hívom, mert nem tudom az igazi nevét. Tudom, hogy barna a szeme, mint az őszi sár, mert hónapok óta figyelem a pult mögül. Minden reggel pontban öt harminckor érkezik, brióst kér és egy tejeskávét, laktózmentesen, egy cukorral. Amikor fizet, mindig rám villan a szeme. Néha furcsán tikkel az alsó szemhéja, vagy nem alszik eleget, vagy valamiféle neurológiai rendellenessége lehet. Készpénzzel fizet, hétötven a kávé és a briós együtt, az ötszázasa mindig négyrét hajtott, a kétszázast meg az ötvenest úgy ejti a markomba, mintha egy titkos kis csomagot kézbesítene.

Ahogy a kávéra vár, amíg lefő, a pult szélére helyezett kézfertőtlenítőhöz nyúl, két pumpányit nyom a tenyerébe, két átlátszó, cseppfolyós borsó, elkeni a kezén és az ujjai között is egyesével. Ajkát harapdálja, a fogát szívja, mint akinek muszáj valamilyen pótcselekvést végeznie, amíg a tejhabosító dolgozik.

Aztán minden reggel öt harmincötkor távozik, ilyenkor nincs még forgalma a pékségnek, mindig ő az első. A kilincset bal kézzel nyomja le, a hüvelykujja sosem ér a fogantyúhoz. A cipősarka le van kopva, úgy, ahogy a kavicsokat csiszolja gömbölyűre a folyósodrás. Mindig megpördül a sarkán, ahogy kilép az ajtón, talán ezért.

Ma reggel telefonált, miközben belépett, csak biccentett felém, szája suttogva formázta:

– A szokásosat.

Gépies mozdulattal nyúltam a süteményfogó után, hogy kihalásszak egy brióst. Papírzacskóba pottyantottam, a pultra helyeztem, és nekiálltam kávét főzni. Fel sem pillantott, az ajkát harapdálta, közben ritmusra aházott a telefonba, mint egy elcsigázott metronóm. Bosszantott, hogy mással beszélgetett. Ha rám néz, ha nekem mondja, mit szeretne, akkor is, ha az a szokásos – azt szeretem. Ez így nem helyes, megborult a világ rendje.

– A szokásosat.

Veszekedni kezdett a vonal túloldalán lévő valakivel, alsó ajkát egyre vadabbul csócsálta. Csendben a pultra tettem a tejeskávét, szinte visszafojtott lélegzettel, mialatt az ő hangja megremegett, majd elcsuklott. Fojtott motyogást hallottam a túlvégről, az illető nagyon magyarázott, de úgy tűnt, Anonima ettől egyszerre bizonytalanodott el és vált egyre zaklatottabbá.

– Hétötven – mondtam. Felém csúsztatta a négyrét hajtott ötszázast, markomba csempészte az aprót. Éreztem, hogy a tenyere izzad, az ötszázas csuromvizes volt. Elszorult a torkom, a szívem már a bordáimat verte. Letette a telefont. Egy pillanatra összenéztünk, barna szeme segélykérően villant rám. Elfehéredett ajka felett egészen kicsi, homokszemnyi verejtékcseppek gyöngyöztek.

És akkor összeesett. Feje hangosan koppant a pékség csempéjén. Félig nyitott táskájából szanaszét gurult a holmija, egy kistükör fordult egyet, mint a búgócsiga, egy kulcscsomó csörömpölve zuhant ki a cipzározatlan belső zsebből.

Lassan kimásztam a pult mögül. Leguggoltam hozzá, a térdem nagyot roppant a hajnali csendben. Kint egy autó suhant el a főúton, fényszórói sárga párás fényfoltokat nyaltak a pékség üvegére. Megkövülten guggoltam Anonima mellett. A mellkasa nem emelkedett, nem süllyedt.

Megállt a metronóm. A mobilja kijelzője villódzni kezdett, egyetlen üzenet ugrott fel a képernyőn: Sajnálom, kérlek hívj vissza.

Nem fog, gondoltam magamban. Nem érdemled meg őt. Anonima az enyém, én érdemlem. Az enyémnek kellett volna lennie.

Azt hiszem, ott halt meg a pékség padlóján. Mentőt kellett volna hívnom, de nem tettem. Ott guggoltam mellette selymes, sötét haját simogatva. Öt negyven. Már nem kellene itt lennie, de most már nem távozik. A mentő itt már nem segít. Hat óra. Most már a rendőrséget kellene hívni. De várok még. Hadd legyen végre egy kicsit az enyém, mielőtt valaki másé lesz megint.