Döntős alkotások

2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017

Bábos Veronika: A magyar búbusz

A Magyar Nemzeti Búbánat Főhatóságának Nemzetsors Rontó Alosztályának Hivatala idén is megrendezte a Bánatos Arc Magyar Arc (BAMA) elnevezésű versenyét. Rengetegen jelentkeztek a versenyre, az ország minden szegletéből, amelynek döntőjére idén a BKK 106-os járatán került sor.

A Főhatóság szóvivője, Keserűné Fekete Valéria elmondta, hogy az egyre népszerűbb verseny hadat kíván üzenni a komolytalanságnak, szertelenségnek, mihaszna dőreségnek és felhívja a figyelmet az immáron hivatalosan is Hungarikumnak számító, Magyar Pesszimizmus fontosságára. A szóvivő kiemelte: „Hagyományainkat tisztelnünk kell! Mi magyarok még vigadni is sírva szoktunk! Tessék büszkén viselni a magyar nyomort!”

Az idei verseny megyei selejtezőit a Magyar Nemzeti Járási Búbánat Hivatalok vezényelték le és csak a legszomorúbbak, legkétségbeesettebbek kerültek a budapesti döntőbe. Háromtagú zsűri utazott a 20 versenyzővel a 106-os busz teljes vonalán, árgus szemekkel figyelve a kiábrándult pillantásokat, undok szájbiggyesztéseket és megvető tekinteteket. A BAMA versenyen szólni nem szabad, csak a sóhaj, krákogás, beteges köhögés és csöndes - 26 decibelt meg nem haladó - pityergés lehetséges. A jármű indulása előtti izgalomban, a versenyzők közül néhányan felidézték a magyarság nagy tragédiáit, volt aki elárvult kiskutyák képeit nézegette a Neten, de akadt olyan is aki romlott töltött káposztát evett a siker érdekében. Nem csoda, hiszen a buszon már nem lehetett semmit használni. Akkor tiltották meg a segédeszközök használatát, amikor kiderült, hogy a tavalyi győztes a verseny közben, telefonján az aktuális lakáshitel kondíciókat olvasgatta. Többek szerint ennek köszönhette lehangoló sikerét.

A zsűri elnöke Izsó Juhász Béla elárulta, hogy a budapesti buszokat találták a legalkalmasabbnak a verseny megrendezésére. A Hivatal pszichológus csapata javasolta a tömegközlekedési eszközt, miután egy nyirkos novemberi reggelen a Hivatalba menet, dugóba kerültek a BKK egyik járatával. „A szenvedés és a reménytelenség olyan tárháza tükröződött az igaz magyarok arcán, amelyre kollégáink rögtön felfigyeltek.” mondta az elnök.

A „legbánatosabb busz” ahogy a városban egyre többen hívják (hivatalosan: BAMA busz), végigjárta nehéz útját! A borongósan izgalmas versenyt - amelyet a televízió élőben is közvetített - egy 40 éves 3 gyermekes édesanya nyerte. Végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, komolyan véve önmagát, az életet és annak súlyát, amely minden magyarra nehezedik. Percről percre suhant végig arcán az elkerülhetetlen elmúlás komor gondolta. A zsűrit annyira lesújtotta az édesanya teljesítménye, hogy az út felénél megfordult a fejükben a csoportos öngyilkosság is, de végül csak elrágcsáltak egy több éve lejárt keserű csokoládét. Az eredményhirdetésnél a győztes Csele Patrícia csak annyit mondott: „Sírni tudnék! De nincs kedvem semmihez!” Nyereménye 1 db mozijegy, fekete-fehér fénymásolata, a Szomorú Vasárnap című filmre, melyet megvető mosollyal vett át.

Sajnos apró incidens is történt az egyébként, magas színvonalon megrendezett versenyen. A BAMA busz éppen a Margit hídon haladt keresztül, amikor a forgalom miatt megállásra kényszerült. Ekkor váratlanul, feltehetően előre megszervezett fiatalok egy csapata, énekelve és nevetve körbevették a járművet, miközben valaki megállás nélkül Jean vicceket mesélt egy megafonba. Több versenyző elmosolyodott, sőt a zsűri teljes megdöbbenésére, a pécsi versenyző Vándor Adél fel is adta a versenyt, leszállt és csatlakozott a fiatalokhoz. Keserűné annyit fűzött a sajnálatos eseményhez, hogy a fiataloknak még át kell érezniük a nehéz magyar sorsot, ehhez idő kell és sok verejtékes munka, amelytől nem riad vissza a Magyar Nemzeti Búbánat Főhatóságának Nemzetsors Rontó Alosztályának alázatos Hivatala.

Kívánjunk nekik ehhez, rosszkedvet és sok elkeseredettséget!