Döntős alkotások

2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017

Méhes Julianna: Bodzaszörp

Bodzaszörp

- Gyere, ülj le Katikám, adok egy finom bodzaszörpöt, aztán mesélj, mi volt az oviban!

- Mama, nadon jossz volt! Meghúszta a Petike a hajamat! Ész ki isz cúúúfojt!

- Sose bánjad kislányom, majd az óvónéni hátraköti a sarkát, ha így viselkedik! Nem szép dolog csúfolni másokat! Majd beszélek én ezzel a Petikével, ha megyek érted az óvodába, ne félj!

- Jajj kislányom, de sápadt vagy! Hát nem adnak neked enni rendesen abban az iskolában? Gyere no, adok neked uzsonnát meg kapsz egy finom bodzaszörpöt!

- De Mama, én nem vagyok éhes! Elment teljesen az étvágyam, tudod, ez a Vali néni ma megint teljesen hülye volt, egyfolytában velünk kiabált és egy csomó házit is adott. Azt mondja még a feje is megfájdult tőlünk. Most meg írhatom estig a matekot! Annyira utálom!

- Jól van Katikám, rossz napja volt látod! Tudod nincs könnyű élete, a beteg édesanyjával laknak kettesben, őt ápolja, annak meg olyan természete van, hogy no még! Na majd beszélek én vele, ha összefutunk a piacon. Mindig olyan szépeket mond rólad, hogy milyen ügyes vagy, neked mindig kész a házid. Menjél csak aranyom, csináld meg, meglátod, gyorsan megleszel vele!

- Katikám, hát mikor jössz már haza arról az egyetemről? Tettem el neked bodzaszörpöt olyan diétás cukorral, amit mondtál. Vigyél a szobatársaidnak is, jobban megy úgy a tanulás is!

- Jajj Mama, olyan drága vagy! Képzeld, mindenkinek ez a kedvence! Mindig kérdezik, hogy Mama-szörp van még? Csak az a baj, hogy nehéz annyi mindent elcipelni. Tudod a könyvek, a ruhák, a kaja meg minden. De nem baj, majd a szigorlat után hazamegyek. Tibi azt mondta elvisz kocsival, tudod, az apja odaadta neki az autót, hogy ne kelljen buszoznia.

- Jól van kislányom, én örülök neki, ha jössz bármikor, de ezzel a Tibivel azért vigyázz! Remélem rendesen vezet és nem iszik. Meg tudod, ezek a fiúk nem ingyen gondolják ám a szívességet!

- De jó, hogy itt vagy Katikám! Olyan ritkán látlak! Beszippant téged teljesen ez a multi! Tudom rendesek, jól fizetnek, de akkor is. Na gyere, adok neked bodzaszörpöt, aztán mesélj mi van veled mostanság? Remélem, nem csak dolgozol!

- Dehogy Mama! A csajokkal megyünk majd Horvátországba a nyáron csapatépítőzni, meg az ősszel, ha lemegy a zárás elutazunk hosszú hétvégézni Rómába Petivel. Azt hiszem meg akarja kérni a kezem, de még nem biztos. Jajj mama, ezt sose hittem volna, hogy bármi lesz köztünk, tudod ő volt az, aki az oviban folyton húzgálta a hajam. Most meg azt mondja már akkor is tetszettem neki!

- Látod drágám ilyenek ezek a fiúk! Hej, ha tudnád Nagyapád is miket művelt gyerekkorában!

- Mama, te leszel a díszvendég az esküvőn! Légy szíves szedd össze magad, és vedd be a gyógyszereket, amiket az orvos mond! Meg a gyógytornásznak is jó lenne, ha szót fogadnál. Azt mondja isteni bodzaszörpöt iszik nálad és jókat beszélgettek, de tornázni azt nem akarsz. Tudod, hogy kifizetném neked azt a szanatóriumot is, ha hagynád…

- Jól van kislányom, megteszek mindent, te csak készülj szépen az esküvődre! Biztosan te leszel a legszebb menyasszony! A szanatórium meg öregeknek való. Annyira azért még nem vagyok vén. Majd meglátod, milyen finom pogácsát sütök az esküvőre, meg viszek bodzaszörpöt is, idén sokat tettem el belőle!

- Ez az utolsó üveg?

- Ez.

- Biztos meg akarod bontani a temetés után?

- Meg. Erre tette félre. Hogy tudjunk beszélgetni…. Mindig azt mondta, hogy az igazi beszélgetésekhez le kell ülni egy kicsit. Ahhoz pedig kell egy jó bodzaszörp.

- Kati néni, mi ez a virág, ami ott ázik az üvegben?

- Bodza. Szörp lesz belőle. A nagymamám receptje.

- Szokott csinálni Kati néni szörpöt? Nem is tudtam!

- Nem szoktam. Ez az első alkalom. Tudod a lányom babát vár. Nemsokára nagymama leszek….