Döntős alkotások

2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017

Szabó Antal: Az idő pénz

- Jézusom! Ki maga, és miért nyomja itt a csengőt hajnali két órakor?

- Üdvözlöm Uram! Tar Ödön vagyok, a Nemzeti Óraátállító Közhasznú Társaság munkatársa, és jöttem az órákat átállítani.

- Micsoda?

- Március 25, vasárnap, hajnali egy óra negyvenegy perc van, a nyári időszámítás kezdete. Tizenkilenc perc múlva, azaz két órakor, három órára, azaz egy órával előre kell állítani az összes órát, ami az Ön háztartásában működik. Ezt a műveletet szeretném elvégezni Önnél!

- Mi ez a hülyeség? Maga viccel?

- Cseppet sem Uram! Március 7-én az Országgyűlés megszavazta az Óraátállításról szóló törvényt. A törvényt most nem részletezném, hiszen gondolom, szeretne még néhány órát aludni reggelig. A paragrafusok betartatása a mi, azaz az NÓ Kht. feladata lett, ezért kérem ismételten, engedjen be a lakásába, hadd állítsam át az órákat!

- És ha azt mondom, nincsen egyetlen óra sem a lakásomban?

- No, lássuk csak! Kis Pál, ugye? Ahol pedig most vagyunk, Tó utca 4, földszint, ötös ajtó. Stimmt?

- Igen!

- A nappaliban lóg a falon egy Miyaki márkájú laminált műanyag falióra, a gyermekszobában a komódon egy intarziás, Hófehérke-témájú állóóra található, a hálószobában, a két éjjeliszekrényen fekszik egy-egy digitális ébresztőóra. A háztartásban található még négy darab önátállításra képtelen régi típusú mobiltelefon, és két ezüst karóra amelyek húzómechanikus kialakításúak. A villanytűzhelybe építve is tudunk egy óráról melynek elsődleges funkciója a sütési idő mérése, de funkciót váltva időmérésre is képes. A szobabiciklin, és a mikrohullámú sütőn lévő órák átállítása szintén a mi feladatunk. Ez összesen tizenhárom óra átállítása, melyre most már csak szűk tíz percem maradt, úgyhogy kérem, engedjen be a lakásba.

- Miket hord itt össze-vissza? Honnan tud maga ezekről az órákról?

- A tavaly őszi népszámlálás idején biztosunk alaposan megfigyelte lakásukat!

- És ő adta le az infót?

- Így van! Sarkosan fogalmaz, de ez történt.

- És ha azt mondom, hogy én már lefekvés előtt átállítottam az órákat?

- Az nagy baj! Azzal, hogy Ön idő előtt átállítja óráit, önbecsapást, és alkotmánysértést követ el, melyet a Btk. megfelelő paragrafusa, fogházban letöltendő szabadságvesztéssel rendel büntetni. Az idő, és annak védelme az új Alaptörvény preambulumában is szerepel, mint nemzetösszetartó erő, így védelme is közös kötelességünk. Remélem még nem nyúlt az órákhoz!

- Á dehogy, hogyan is tettem volna, emésztenem kell a mondandóját!

- Emészteni bent is tud Uram, sietnem kellene! Ugye nem akar börtönbe kerülni?

- Nem, dehogy! Jöjjön!

- Ja, még valami! Készpénzzel, bankkártyával, vagy átutalással szeretne fizetni?

- Micsoda?

- Az elvégzett munkáért, azaz az órák átállításáért természetesen fizetni kell. Ma már semmi sincsen ingyen! Nem értem a felháborodását!

- Idejön hajnali kettőkor, zaklat ezzel az óraátállítós baromsággal, és még fizessek is?

- Így van! A falióra és a gyermekek szobájában lévő óra átállítási díja 11.000 forint óránként, a régi típusú mobiltelefonokat telefononként 6.000 forintért állítjuk át, az éjjeliszekrényeken lévő órákért 5.000 forintot kérek darabonként. A villanytűzhely órájának átállítási munkadíja, annak bonyolult programozási analógiája miatt 9000 forint. A karórák átállítása olcsóbb, csupán csak 4.000 forint per óra. Most akciósan a szobabicikli óráját ingyen átállítjuk, ha aláír egy olyan szerződést, amelyben kötelezi önmagát, hogy az elkövetkezendő öt évben ugyanúgy velünk, azaz a NÓ Kht.-vel állíttatja át óráit, mint most.

- Miket beszél itt maga össze? Hihetetlen! Csípjen meg!

- Nem csípem meg, inkább mondom a végösszeget szóval 73.000 forint ÁFÁ-val,és ebben nincs benne az akció, mivel feltételezem, hogy aláírja azt a bizonyos szerződést! Szóval, készpénz, bankkártya, vagy átutalás?

- Tudja mit, menjen a fenébe, hagyjon engem békén!

- Hohó, ugye nem akar börtönbe vonulni? Már csak 5 perc van két óráig, kérem engedjen be! Ne csukja be az ajtót, csak a munkámat végzem, különben is, az idő pénz!