Döntős alkotások

2023 2022 2021 2019 2018 2017

Jilg-Kereszturi Anna: A nyár íze

Aznap végre megcsináltam az utolsó vizsgámat is. Boldogan szédelegtem ki az egyetem kapuján. Eltökélten igyekeztem a villamos felé, ám ekkor rá kellett döbbennem, hogy nem csupán a boldogságtól szédelgek. Valóban, igazából elgyengültem, alig vitt a lábam, tántorogtam, akár egy részeg. Bizonytalanul megtorpantam. Az aszfalt csak úgy ontotta magából a forróságot, tűzokádó sárkányok torkában lehet ilyen meleg. A lámpa pirosra váltott, és én az oszlopnak dőltem, remegő ujjakkal kutattam a táskámban víz után. Csak az üres flakon akadt a kezembe. Lehunytam a szemem. A kétsávos úton elhaladó forgalom zaja bennem dübörgött, a gyomromban, tüdőmben dörömbölt. Képtelen voltam tovább indulni. Csak álltam ott, mintha a forróságtól enyhén olvadozó aszfaltba ragadtam volna.

– Jól vagy? – nehezedett egy kéz a vállamra.

– Nem – hunyorogtam a mellettem toporgó fiúra. – Marhára nem.

– Látom – fogott kézen Ádám.

Ismertem a srácot. Volt néhány közös előadásunk az elmúlt években. Ő is angol szakra járt, akárcsak én, viszont ezzel párhuzamosan biológiát is hallgatott.

Ádám hűvös teát varázsolt elő a hátizsákjából.

– Gondolom egész nap nem ettél, nem ittál – nyújtotta az üveget.

– Képtelen voltam – kortyoltam a frissítő nedűbe. – Vizsgák előtt általában egy falat sem megy le a torkomon.

– Utána meg beájulsz az utcán. Leeshetett a cukrod. Iszogass, szénhidrátot kell bevinned.

– Ha te mondod – hagytam rá, végülis biológus a pasi. – Hová megyünk?

– Enni és lehűlni – kacsintott, én pedig nem ellenkeztem.

Vakolatlan lépcsőházba nyitottunk. A lift egészen a hatodikig repített minket. Kétszárnyú üvegajtó előtt torpantunk meg. Hűvösen kék neon felirat villogott a falon.

– O2-Zone? – néztem Ádámra.

– Az, Ózon. Némi oxigén a város szívében.

Beléptünk az áttetsző ajtón. Talán Szemirámisz függőkertje lehetett hasonló ahhoz a tetőkerthez, amely feltárult előttünk. Napfényben fürdő virágos mező fogadott minket idefent, hat emelet magasságban. A tágas teret dús fák, zömök cserjék és szőlőlugasok szabdalták meghitt zugokra. Jobbunkon keskeny patakocska csobogott, fölötte karcsú szitakötők, meseszép pillangók táncoltak.

– Hihetetlen – suttogtam. – Hogyhogy? Itt?

– Egészen modern technológia – invitált beljebb, illetve kijjebb Ádám. – Sajnos még igen kevés helyen alkalmazzák, habár égető szükség lenne rá minden nagyvárosban.

– Tetőkert.

– Több annál. Biodiverz zöldtető.

– Biodiverz? Ez elég perverz – szaladt ki a számon.

– Perverz az, ahogyan pusztítjuk a földet, ahogyan írtjuk magunk körül a flórát, és faunát, a saját érdekünket, kényelmünket mindenek elé helyezve.

– Oké, és mi a helyzet a biodiverz kerttel? Segít a hanyatló világon?

– Egyfajta zöld forradalom ez a hely – kezdte olyan lelkesen, amilyen lelkesedés talán Petőfire lehetett jellemző, az ő forradalma idején. – Biodiverz, azt jelenti, többféle, rengetegféle, növény együttélése, egyszerűen szólva biológiai sokszínűség. Nézz körül! Itt minden él, lélegzik, oxigént termel, feltölt, pihenetet. Ez a hely segít fenntartani a természetes víz-körforgást, javítja a mikroklímát. Ráadásul itt főzik az ország legjobb paradicsomlevesét, saját paradicsomból, saját bazsalikommal fűszerezve.

Mielőtt bármit kérdezhettem volna, Ádám megint kézen fogott. A park távoli sarkában megcsillanó üvegházhoz vezetett.

Odabent embermagasságú karókhoz kötözött, harsogóan zöld levelű bokrokon megannyi, illatos paradicsomfürt csüngött.

– Nyárillat – simítottam végig egy gömbölyded gyümölcs bíbor bőrét.

– És nyáríz! – fűzte hozzá Ádám.

– Isteni paradicsomleves a paradicsomban – sütöttem el egy újabb suta szóviccet néhány perccel később, a gőzölgő ételbe kanalazva.

– S ha mindez nem lenne elég – mosolygott a srác, – délután mennyei koncertek is lesznek. Meddig tudsz maradni?

– Talán még egy órát.

Az egy órából kettő lett, azután három, hajnali három. A keleti égbolt finoman fakulni kezdett, s én addigra már biztos voltam benne, hogy egyszer nekem is kell egy fákkal, virágokkal, élettel teli biodiverz édenkert, és kell hozzá Ádám is.